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[Tour] Soda Can Shake-up


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Have you ever wondered why shaking a soda results in a great explosion when it's opened? What causes a 2-liter bottle of soda to go flat? Is there anything that can be done to keep fizz in a bottle of soda? Get ready to uncover some amazing soda secrets that will change your soda drinking habits.

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Materials:

Cans of unopened soda. It's best to practice with clear liquids! Try club soda. IMPORTANT: Do not use any diet soda!

Since the fizz in the soda is actually dissolved carbon dioxide gas, the goal is to keep as much of the gas in the bottle as possible. Soda fizzes when dissolved carbon dioxide gas is released in the form of bubbles. At the bottling plant, carbon dioxide molecules are forced into the soda in an amount that is greater than would ordinarily dissolve under atmospheric conditions. As soon as you open the bottle, most of the excess gas escapes into the room - that's a given! So, it's your job to find a way to keep the remaining gas in the liquid.

Experiment:

Vigorously shake a sealed can of soda.

Invite a dinner guest to immediately open the can! Of course, most sane people will refuse the offer.

With a little science know-how, you'll be able to open the can without spilling a drop. The secret is to use your finger to snap the side of the can. This action dislodges the bubbles attached to the side of the can and they float to the top. When the can is opened, the gas simply escapes. As you will soon discover, tapping the top of the can does nothing.

Results:

Shaking the unopened can of soda causes bubbles of carbon dioxide to line the inside walls of the can. When you open the can, the pressure in the can goes down and the volume of each bubble goes up (Boyle's Law). The quickly expanding bubbles force the liquid that rests above it out of the can

Additional Information:

Most people have learned to tap the top of the can before opening it. Scientifically speaking, THIS DOES NOTHING! However, tapping the side of the can knocks bubbles off the bottom and sides of the can, at which point they rise to the top. The trick is to dislodge the bubbles from the sidewalls and bottom of the can so they can float to the top of the can (because gas is lighter than liquid) and there is only a small amount of liquid blocking their escape when you open the can. Remember, SNAP the SIDE instead of tapping the top.

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Dans la Vidéo : Tom Mullica's expert impromptu magic (A-1 multimedia), Tom Mullica présente une routine à faire au bar qui utilise ce principe physique pour faire voyager le gaz entre deux canettes (une secouée de laquelle rien ne séchappe et une non secouée donc la boisson jaillit à l'ouverture). Routine très efficace que j'ai eu l'occasion de présenter bien des fois en magie de bar.

Faites l'expérience proposée par Gérard, c'est redoutable et ça met l'ambiance.

Modifié par Thierry Schanen
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En français, ça donne... "si les magiciens se mettaient un peu aux langues étrangères, qu'est-ce qu'ils pourraient partager comme comme idées !"

Je ne me moque pas !

Certes mon anglais est assez médiocre mais je me débrouille.

Peut-être suis-je un peu chauviniste, aprés tous le premier magicien moderne n'était-il pas francais : Robert Houdin.

Et puis comment fais-tu avec ttes le s viédos et livres en anglais ?

Pour les vidéo de magie, pour moi comme beaucoup d'autres, c'est un peu comme les films de Q. On se concentre plus sur les images que sur le dialogue.

lol

Sinon j'utilise cela

L'imagination est plus importante que le savoir.
Albert Einstein

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